Nieuws

Blog: Nederlandse girlsteam flitsend naar brons in Open WK Jeugdbridge

Door Bas van Engelen (NPC)

Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat het slot van de play-off tegen het gevaarlijke Polen op en top spannend was. Met één zitting van 14 spellen te spelen keken we tegen een achterstand van 25 imps aan. In de eerste negen spellen gebeurde niet veel (het verschil was 23 imps). Je zit te hopen op een wondertje en ik werd op mijn wenken bediend:

Tja, 2 was al zozo en ik zou niet weten wat je na 4♠ met allen kwetsbaar nog wilt bieden. Daar dacht onze noordpool kennelijk anders over:

Oost-west lieten zich dit smakelijke hapje goed smaken. Na ♠A switchte Laura troef en nam Esther twee hartenslagen op. Er volgden drie schoppenslagen waarna oost met ♣A en ♣V van slag ging en de leider ook H moest afstaan: +1700 voor ons en met +14 imps slonk het verschil naar 9 imps.

Janneke (Wackwitz)-Malene (Holm Chistensen) en Esther (Visser) vormen de harde kern van het Nederlandse meisjesjuniorenteam dat afgelopen zomer in Oslo brons won in het EK. Voor het WK vonden zij in de Engelse Laura Covill een geweldige vierde speler. Malene-Esther blijven in 2020 junior en vormen een partnership. Janneke – haar medailleplankje raakt boordevol met zilver in WK-2012, goud in WK-2016, brons in EK-paren 2016, goud in EK-2017 en brons in EK-2019 – wordt de nieuwe npc van het meisjesjuniorenteam en gaat op zoek naar verse krachten (en een coach, wie o wie?).

Je mag als noord uit van ♠ H 7 10 8 5 3 A 10 ♣ H B 6 3 2, jouw keuze?

De noordpool legde ♠H op tafel; voor de leider een bijzonder aangenaam gezicht. Zij won ♠A en trok vier keer troef waarop zuid twee ruiten ( aan geseind) en een schoppen wegdeed. Esther nam ook ♠V op en speelde 4 uit west. Noord, die nog zat na te trillen van de -1700 was op haar post, liet zich NIET ingooien, en stapte op met A en ging in ruiten van slag naar H in zuid, met V in west als tiende slag. We stonden opeens voor nadat de leider in 4 begrijpelijk was down gegaan.

Je kijkt tevreden als jouw doublet op 4♠ wordt rondgepast.
Waarmee kom je uit van ♠ A H 3 2 H 10 3 2 V 7 ♣ A 10 7?

Tot mijn enorme verbazing, maar met een dankbaar gemoed, pakte zuid V als uitkomst, waarbij noord een informatieve (afsignaal) 9 bijspeelde. Laura pakte A en speelde een kleine schoppen, zuid dook, voor ♠7 in west, gevolgd door ruiten naar 8 en +590. In de tweede slag kreeg zuid de kans om alsnog één down op te rapen door ♠H en ♠A te nemen en geen ruiten na te spelen. Laura: “Ik was ervan overtuigd dat V een singleton was en daarbij was het erg leuk om nu 10 eruit te snijden”. Op het voorlaatste spel schudde Nederland de toch wel zichtbaar aangeslagen Poolse meisjes definitief van zich af.

Terwijl oost-west zich lichte zorgen maakten over een gemiste 6♠ en +680 in 4♠ noteerden, meende Janneke als noord dat er nog wat imps nodig waren: reden voor de agressieve verhoging naar 4, dat met een verrassend stilzwijgend oostpool rustig één down hobbelde. Een overslag-imp het laatste spel bepaalde de eindstand op 96-73 en brons voor Nederland (& Engeland).

 

← Terug naar de homepage

August 2017 - Jeugdbridge