Wat is minibridge?

Minibridge is...
net als bridge, maar dan zonder het bieden. Je hebt dus geen biedkaarten nodig en geen biedafspraken: alleen vier mensen en een spel kaarten. 

Waarom minibridge?
Minibridge is een opstapje naar gewoon bridge. Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren. Zo houd je meer tijd over om lekker te spelen! En bridge leren kan altijd nog. 

Minibridge is vooral bedoeld voor de basisschool, maar veel bridgecursussen beginnen ook met het aanleren van (een vorm van) minibridge. 

Hoe speel je het?
Net als bij bridge speel je met een partner, twee tegen twee. Bij minibridge tellen eerst alle spelers hun punten. Hoe beter je kaarten zijn, hoe meer punten je hebt. Een Aas is 4 punten, een Heer 3 punten, een Vrouw 2 punten en een Boer 1 punt.

Als alle spelers hun punten hebben opgeteld, zeggen ze dat aantal hardop. Het paar dat samen de meeste punten heeft, gaat het spel spelen. Van hen legt de speler met de minste punten zijn kaarten open op tafel: hij is de dummy. De ander gaat straks spelen: hij is de leider.

De leider bekijkt alle kaarten die hij samen met de dummy heeft. Hij kiest dan eerst de troefkleur: de kleur (schoppen, harten, ruiten of klaveren) die alle andere kleuren verslaat. Dat is dus meestal de kleur waarvan hij de meeste kaarten heeft. Als er geen lange kleur is, speelt hij zonder troef.
Verder kijkt de leider of hij, samen met de dummy, hele goede of minder goede kaarten heeft. Als de kaarten heel hoog zijn, gaat hij de manche spelen. Dat betekent dat hij bonuspunten kan verdienen. Maar als het slecht gaat, haalt hij juist minder punten.

Als de leider dit allemaal heeft bepaald, is het tijd om te spelen. Dat gaat hetzelfde als bij gewoon bridge. 

Van minibridge naar bridge 
Om te leren bridgen hoef je niet eerst te kunnen minibridgen. Maar minibridgers hebben wel een voorsprong! Je weet al wat de spelregels zijn, hoe je punten telt, hoe je slagen wint, enzovoorts. En vind je minibridge leuk, dan ga je bridge ook zeker leuk vinden. 

Op de pagina Leren (mini)bridgen kun je meer informatie vinden over hoe/waar je kunt leren bridgen. 

 

March 2017 - Jeugdbridge