Jeugdbridge

Leeftijd
Met 'jeugdbridgers' bedoelt de Nederlandse Bridgebond alle bridgers die 25 jaar en jonger zijn. Als je op de basisschool of de middelbare school zit, ben je dus altijd een jeugdbridger.

Jeugdbridgers kun je splitsen in drie groepen:

  • Pupillen:        jeugdbridgers t/m 15 jaar
  • Aspiranten:    jeugdbridgers t/m 20 jaar
  • Junioren:       jeugdbridgers t/m 25 jaar

Voor de verschillende groepen heb je aparte Nederlandse Kampioenschappen. Op die manier zijn de verschillen in niveau iets minder groot. (De junioren hebben bijvoorbeeld meer ervaring, dus die zijn vaak beter dan jongere bridgers.) De groepen hebben ook aparte teams voor de internationale kampioenschappen.

Verder heb je nog minibridgers: jeugdspelers die alleen nog kunnen minibridgen. Minibridge heeft geen echte maximumleeftijd, maar de meeste minibridgers zijn niet ouder dan 13 jaar. Voor minibridge zijn er ook aparte kampioenschappen: het NK minibridge en het NK scholen.

Een speciale categorie is de meisjes. Zij hebben een apart team voor kampioenschappen in het buitenland. In Nederland zijn er geen aparte kampioenschappen voor meisjes. Natuurlijk kunnen alle meisjes ook gewoon meedoen met alle activiteiten voor hun leeftijdsgroep.

Jeugdclubs en jeugdkernen
Op sommige plekken in Nederland worden er 'jeugdkernen' georganiseerd. Dat zijn groepjes bridgende jongeren die worden begeleid door een volwassen bridger. Sommige spelen zelfs iedere week. Hier kun je altijd terecht als je tegen leeftijdsgenoten wilt spelen.

Een deel van de jeugdkernen bestaat als officiƫle jeugdbridgeclub (JBC). JBC's horen vaak bij een gewone bridgeclub, maar zijn alleen toegankelijk voor jeugdspelers.

Een lijst van alle jeugdkernen en JBC's vind je op www.bridge.nl.

 

Geüpload op  March 8th, 2017